In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in totaal 23 procent minder bedrijven op de fles gegaan dan in dezelfde periode in 2013.

Dat meldt Faillissementsdossier.nl op basis van cijfers van het Centraal Insolventieregister.

In totaal gingen er in de maanden januari tot en met september 7635 ondernemingen failliet, inclusief eenmanszaken, vennootschappen onder firma, stichtingen en verenigingen. Dat zijn er 2250 minder dan een jaar eerder, toen het aantal faillissementen steeg tot recordhoogte.

Volgens Faillissementsdossier gaan er minder bedrijven bankroet, omdat de economie tekenen van herstel vertoont en consumenten voorzichtig weer de portemonnee trekken.

Maar het aantal faillissementen ligt nog fors boven het gemiddelde van voor de kredietcrisis. Er gaan nu ongeveer net zoveel bedrijven failliet als in 2010.

Bouw profiteert van laag btw-tarief

Opvallend is dat relatief meer bouwbedrijven het hoofd boven water weten te houden. In de eerste negen maanden van 2014 legden 825 ondernemingen in de bouw het loodje, 37 procent minder dan een jaar eerder. Dat zijn er wel nog een stuk meer dan voor de crisis; in 2007 gingen er 500 bouwbedrijven failliet.

De bouwsector profiteert met name van het verlaagde btw-tarief (6 in plaats van 21 procent) op renovatie en herstel. Daardoor is het voor huiseigenaren momenteel extra aantrekkelijk om hun woning of tuin te laten aanpakken. Volgens onderzoek van Bouwend Nederland bezorgde de maatregel de branche voor zeker 2,6 miljard euro aan extra omzet. Inmiddels heeft het kabinet het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties met een half jaar verlengd.

Minder kledingzaken failliet, meer cafés

Verder valt op dat er minder modezaken op de fles zijn gegaan; 132 in de eerste negen maanden van 2014 ten opzichte van 203 het jaar ervoor. De kledingbranche werd vorig jaar hard geraakt door de economische krimp en het lage consumentenvertrouwen.

In de horeca blijven cafés het moeilijk hebben. Waar er dit jaar minder restaurants, cafetaria’s en ijssalons bankroet zijn gegaan, steeg het aantal kroegen dat failliet ging met 10 procent in vergelijking met vorig jaar.

Sinds januari van dit jaar is de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd naar 18 jaar. Daardoor gaan er minder jongeren naar de kroeg. Daarnaast werken de eerdere btw- en accijnsverhogingen vooral door in de prijzen van de cafés. Kortom: de biertjes zijn te duur, en daardoor blijven mensen waarschijnlijk weg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl